Istorie a stilului. Oda a rasfatului.
Bine intreg.
Conacul Polizu se afla printre frumoasele dealuri moldave. A fost construit intre anii 1880 – 1887 de omul politic Constantin Ghika-Deleni, in satul Maxut, judetul Iasi.
Conacul de la Maxut este deopotriva un edificiu cu valoare arhitecturala, dar si cu valoarea memorialistica in calitatea lui de loc de intalnire al boierimii moldave si bucurestene la finele veacului al XIX-lea si sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial. Intre inaltii oaspeti ai locului, s-au numarat in anii Primului Razboi Mondial, cand se aflau la Iasi in refugiu, Regina Maria, principia Ileana si Nicolae, care au revenit ulterior in 1926, lasand marturii scrise despre trecerea lor la Maxut, ca oaspeti ai cuplului Alexandrina si Niculae Polizu Micsunesti.
In ciuda aerului nobil, timpul nu are niciodata rabdare. In anul 1946 conacul si domeniul au cazut prada regimului communist. Pana in 2006 acestea au suferit degradari inimaginabile. In aceasta perioada conacul a deservit unor diverse forme de administratie comunista: baraca militara, CAP, IAS, ferma pomicola. 24560 de volume apartinan familiei au fost arse, toate piesele de mobilier au fost fie distruse fie furate, peretii si usile au fost ponegrite, iar toate decoratiunile dee arhitectura au fost aruncate.
Din fericire, pe 11 Ianuarie 2006, conacul a fost introdus intr-un amplu process de renovare, ce a durat vreme de cinci ani. Procesul a fost inceput de Irina-Ioana Riscutia, mostenitoarea de drept a conacului si a domeniului, ajutata fiind la fiecare pas de antreprenorul si vizionarul Constantin Stefanuca. Cei doi au adus la viata unul din putinele conace inca in picioare din Romania. Cele mai mici detalii au fost luate in considerare pentru ca cladirea si parcul sa fie readuse la forma initiala.
Potrivind confortul si luxul atmosferei sfarsitului de secol XIX cu necesitatile turistului modern nobil, Conacul Polizu reprezinta acum o destinatie sarmanta. Domeniul are 19 camere, mobilate si decorate in stilul neoclassic, cu elemente ale secolului XVIII – XIX. Crama ofera toate dotarile necesare organizarii unor degustari de vinuri, petreceri private si alte activitati. Tuturor acestora, adaugam adoratia gradinii pline de emotii si o sala de evenimente spatioasa si eleganta.
Mai mult decat ranguri, mai mult decat blazon, mai mult decat neamuri vechi si istorii remarcabile.
Noblete.
Camere cu istorie ce i-au găzduit pe Regina Maria a României, Alexandrina Polizu, Nicolae Iorga și care reflectă valoarea istorică a conacului.
Chef-ul Radu Șerban și echipa lui pot organiza cursuri de gastronomie nobilă ce pun în evidență ingrediente crescute local.
Biblioteca este, în sine, un obiect de artă realizat în atelierul nostru pentru a reflecta stilul mobilierului secolului XIX. Aceasta adăpostește cărți cu valoare istorică colecționate de familia Polizu de-a lungul secolelor.
Vechea cramă are toate dotările pentru a se organiza aici degustări nobile de vinuri. Conacul poate să vă ofere vinuri vechi, premiate din crame celebre din România.